vineri, 4 ianuarie 2008

Când începe anu'?

Deci: când începe un an nou?

1 ianuarie, trebuie că e răspunsul majoritar. O problemă ar fi că nu toată lumea pare să se pună de acord asupra a când exact e 1 ianuarie în fiecare an. Pentru cei care continuă să se ghideze după calendarul Iulian anul 2008 va începe pe, ai ghicit?, 1 ianuarie. :-) Doar că, acest din urmă "1 ianuarie", ar fi trebuit să-l scriu mai degrabă "1-ianuarie-iulian", adică acea zi care pentru cei care folosesc calendarul Gregorian e cunoscută ca 14 ianuarie. ('Au ar trebui să zic "14-ianuarie-gregorian"?)

Şi-apoi e calendarul chinezesc, conform căruia următorul an va să înceapă pe 7 februarie (şi nu e vorba de anul 2008, sau careva din vecinii săi, ci taman de anul 4705).

Şi mai sunt o mulţime de alte calendare, pe care n-o să le mai trec în revistă. Suficient de spus că trecerea dintr-un an în altul se-ntimplă la date diferite pentru diferiţi oameni.

Am să menţionez, totuşi, un videoclip pe care tocmai l-am văzut şi în care se argumentează în favoarea folosirii solstiţiului de iarnă ca şi separator între ani. Două puncte:
  • Începând cu data solstiţiului de iarnă, ziua începe să crească ca şi durată. Sună ca şi un nou început, nu-i aşa?
  • E un fenomen natural, acelaşi pentru toţi. Adică "ceva" care nu ar trebui să fie subiect de dispute şi interpretări.
Mi-a plăcut ideea. Poate de la anu' m-apuc să o şi sărbătoresc :-)...

Niciun comentariu: