vineri, 1 iunie 2007

Copiii văd, copiii fac

Tocmai am văzut un scurt filmuleţ cu titlul "Children see, children do" (Copiii văd, copiii fac). (Chit că doar engleză se aude in clipul video, nu prea contează; imaginile "vorbesc" mai bine decât o pot face cuvintele.)

E genul de imagini care te fac să-ţi aminteşti că copiii învaţă foarte multe de la cei pe care-i iau de model (părinţii, adesea). Şi că e bine să te gândeşti ce fel de model vrei să fi...

2 comentarii:

Trice spunea...

cand am devenit mama , asta era gandul care ma ingrozea cel mai tare, "ce fel de exemplu sunt eu pentru fata mea ? daca cumva sunt un exemplu negativ? daca cumva fac o greseala si urmarile pot fi devastatoare pentru ea? ", si pentru ca o minte sanatoasa :) stie cum sa se apare impotriva "gandurilor care pot duce la depresie" , un "gand vindecator" a rasarit "tot ce pot sa fac e sa fac ce cred eu ca e mai bine pentru ea" . Sper ca reusesc.

Augustin Moga spunea...

"tot ce pot sa fac e sa fac ce cred eu ca e mai bine pentru ea".


- Cam asa si eu. Cu mentiunea ca incerc sa fiu atent cind ceea ce cred ca e (mai) bine pentru copiii mei, incepe sa nu mai concinda cu ceea ce cred ei ca e (mai) bine. Imi place sa cred ca de cele mai multe ori o sa le accept parerea (cu sau fara scrisnit din dinti :-) ).

Si cumva, discutia asta imi aduce aminte de o replica din filmul "Letters from Iwo Jima": "Do what is right because it's right."

Principiu' care nu te fereste de conflict, totusi. Si e chiar fain cum filmul prezinta o astfel de situatie, in care oameni care cred in "fa bine pentru ca e bine sa faci asa" ajung sa-si curme viata unu' altuia (film de razboi, pina la urma).

La fel si-n "realitate" (viata de zi cu zi). Chiar daca faci doar ceea ce crezi ca-i bine, asta nu inseamna ca nu poti sfirsi in situatii conflictuale. Chiar si asa, e singurul lucru pe care poti (trebuie?) sa-l faci. :)